Braeburn House

Houghton, Cambridgeshire

 

The location of this modern family home is set within a small clearing adjacent to a historic cedarwood grove. This new architecture, composed of interlinked rectangular boxes, extends horizontally across the site giving way to the canopy of the trees that reaches far above. The design sets up a significant dialogue, reflecting its surroundings with its western red cedar cladding and lime render, that draws a clear visual distinction between floors. Utilising large areas of glass, the open plan of the ground floor retains a close connection with the landscape, permitting natural light to filter through into the heart of the home. At the top of the house a large projecting roof light located above the stairwell captures a framed vista of the foliage above.